Lezing Stadsgeschiedenis Berlijn verplaatst naar 27 maart 2014

Museum Berggruen tegenover Slot Charlottenburg

Museum Berggruen tegenover Slot Charlottenburg

Op donderdagochtend 27 maart van 10.00 – 12.00 uur geef ik in de bibliotheek van Heiloo een lezing over de bewogen geschiedenis van de stad Berlijn.

Berlijn is tegenwoordig de hipste van Europa. Dat is het nog niet eens zo heel erg lang. Na de eerste wereldoorlog groeide Berlijn uit tot het culturele centrum van Europa en haalde steden als Parijs en Wenen in. Maar door de gevolgen van tweede wereldoorlog werd het een moeilijk toegankelijke en verdeelde stad. Sinds de ‘val van de muur’ in 1989 is het in rap tempo weer bergop gegaan. De herenigde stad begon economisch en cultureel te bloeien en werd de hoofdstad van het nieuwe Duitsland. In die Duitse hoofdstad liggen gerestaureerde musea tegenwoordig weer dicht bij elkaar. Maar er liggen ook prachtige gebouwen en mooie parken. Soms staan we onverwacht voor een prachtig gerestaureerd gebouw uit de militaire geschiedenis van de garnizoensstad Berlijn zoals links op de foto. Dan blijkt het een museum te zijn die vol hangt met werken van Picasso en Matisse, aan de stad geschonken door een voor de Nazi’s gevluchte Joodse kunsthandelaar.

De lezing zal ingaan op de ontstaansgeschiedenis van de Berlijn. Van een kleine nederzetting op de rand van het Christelijke Europa zal het uitgroeien tot de toeristische trekpleister die het nu is. We gaan de architectuur van de markante gebouwen bespreken, en gaan aan de hand van veel beelden een kijkje in de stad nemen. Natuurlijk komen ook de meest populaire plekken aan de orde. In de lezing worden ook enkele tips gegeven over enkele verborgen juweeltjes in de stad. Handig als u binnenkort een reisje gepand heeft of misschien wat later, wie weet?

Toegangskaarten voor deze lezing kunt u ad. € 5,00 (€ 7,50 voor niet-bibliotheekleden) reserveren via de www.bibliotheekheiloo.nl.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.