12 december – Lezing het Impressionisme

Claude Monet (1877): Gare St. Lazare - Musée d'Orsay, Parijs

Claude Monet (1877): Gare St. Lazare – Musée d’Orsay, Parijs   

Deze lezing geef ik op donderdagavond in het Bonhoeffercollege te Castricum. Aanvang is 19:30 uur en de toegangs-bewijzen zijn te krijgen via www.plusactiviteiten.nl. of direct voor aanvang te koop.

De lezing gaat over het Franse Impressionisme, een belangrijke en populaire stroming in de geschiedenis van de beeldende kunst. Allereerst schets ik het tijdsbeeld. Parijs in de tweede helft van de 19de eeuw. Het conservatisme van de Parijse kunstacademie komt aan de orde en de dominantie van Jean-Léon Gérôme. Daarna behandel ik de nieuwe mogelijkheden die in die tijd beschikbaar kwamen. Fotografie, kleurenleer op wetenschappelijke basis en nog veel meer. De vernieuwende schilders die sinds hun eerste tentoonstelling in 1874 Impressionisten werden genoemd maakten er allemaal op hun eigen manier gebruik van. We gaan naar een groot aantal schilderijen kijken en beoordelen ze op het gebruik van die nieuwe mogelijkheden op gebieden zoals kleurgebruik, penseelvoering, figuratie en thematiek. Ook besteed ik aandacht aan de invloed die Claude Monet en Paul Cézanne hebben gehad op het Modernisme van de 20ste eeuw.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.