Seizoen voorjaar 2016 in Heiloo

Vanaf 18 en 19 januari begint het nieuwe seizoen met twee cursussen in de kleine kapel van de Cultuurkoepel in Heiloo. Op maandagmiddag behandel ik de Renaissance en op de dinsdagmiddag het Neoclassicisme. Het verhaal van de Renaissance gaat over de kunst en cultuur die volgt op het economisch succes van Italiaanse steden zoals Florence en Venetië, en ongeveer tegelijkertijd in Vlaanderen in Brugge en Gent. Het is de geschiedenis van het humanisme en de herontdekking van verloren vaardigheden in de architectuur en beeldhouwkunst. Tegelijkertijd werd er heel veel getekend en prachtig geschilderd. Maar het verhaal gaat ook over de katholieke kerk en de reformatie, de strijd tussen de Franse koning en de keizer van het Heilige Roomse rijk. Veel aandacht geef ik daarnaast aan de verspreiding van de Renaissance naar Frankrijk en de Noordelijke Nederlanden. Dat alles speelt zich af in de 15de en 16de eeuw.

De cursus over het Neoclassicisme draait om de 18de eeuw. We slaan weliswaar de eeuw van de Barok nu over, die heb ik vorig najaar behandeld, maar er zijn toch parallellen tussen Renaissance en Neoclassicisme. Komt in die eerste cultuurperiode het humanisme tot bloei en werd de mens zelfverzekerder en wat losser te staan van God; in de 18de eeuw zien we het verlichtingsideaal opkomen waarbij de mens steeds verder van zijn schepper kwam af te staan. De kunsten en de muziek worden in de eerste helft van de 18de eeuw nog gedomineerd door de Barok. In de beeldende kunsten en de architectuur in een overdreven barokvorm die we rococo noemen. De reactie daarop moest wel komen waardoor de klassieken een hernieuwde belangstelling krijgen. In de cursus toon ik aan dat die reactie door verschillende oorzaken gevoed wordt, onder andere door de ontdekking van Herculaneum, Stabiae en Pompeï bij Napels.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.