Programma Najaar 2020

Op 2 en 3 november 2020 start ik weer met respectievelijk de cursussen Realisme en Romantiek.

Hiermee behandel ik de hele 19de eeuw en omdat er in 1848 een ingrijpende cultuuromslag plaats vond heb ik deze eeuw in twee cursussen opgedeeld. De Romantiek kondigt zich al tijdens de Verlichting van de 18de eeuw aan. Daarom beginnen we met een terugblik op die tijd. Daarna gaan we ons bezighouden met een veelvoud van aspecten die de Romantiek kenmerken: lyrische gedichten, volksverhalen, nocturnes, het sublieme in de natuur en nog veel meer.

De periode wordt opgevolgd door het Realisme. Kenmerkt de Romantiek zich voornamelijk door het verlangen naar het verleden, vanaf het midden van de eeuw vindt er een ware cultuuromslag plaats en richt men de aandacht vooral op het heden, vandaar de naam Realisme voor de periode die duurt tot het Modernisme zich aandient.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.